Klantbeoordelingen B2B Angst of Kans?

Verzamel jij al klantbeoordelingen en zet je ze actief in voor de online reputatie en de vindbaarheid van jouw onderneming?

In de B2C markt heeft de waarde van klantbeoordelingen zich allang bewezen. Er is volop onderzoek gedaan naar de invloed van positieve reviews op een online conversie. Meer dan 90% van de consumenten leest reviews alvorens over te gaan op aankoop. Maar liefst 63% van de consumenten gaat eerder tot aankoop over indien een website beschikt over klantbeoordelingen via een onafhankelijke review tool.

Er is meer te winnen dan alleen je reputatie…

Reviews op speciale feedbackplatforms zoals tevreden.nl of via Facebook of bijvoorbeeld Funda dragen bij aan de online reputatie en social proof van je onderneming. Deze klantbeoordelingen leveren echter geen bijdrage aan de vindbaarheid en indexering van jouw bedrijfswebsite. Je hebt ook minder invloed op publicatie van de beoordeling. Onafhankelijke Feedback tools als InSocial  en The Feedback Company hebben wel positieve effecten op de zoekmachine optimalisatie en Adwords activiteiten van jouw onderneming. Daarnaast bieden deze tools ook dashboards waarmee de klanttevredenheid  gemeten en vergeleken kan worden via NPS (Net Promoter Score). Zo kan er pro-actief gewerkt worden aan meer tevreden klanten.

De slag om de B2B klant in de reputatie economie is begonnen!

Ook voor B2B bedrijven wordt reviewmarketing steeds belangrijker. Onderzoek uit 2015 toont aan dat 52% van de B2B inkopers aangeeft naar klantbeoordelingen te kijken. 43% geeft aan reviews te missen op de sites van hun leveranciers! Reden genoeg om als B2B bedrijf nu de angst voor een publieke klantbeoordeling om te zetten naar kans. Waarom wordt er door B2B bedrijven dan zo weinig naar een compliment of aanbeveling gevraagd?

Waarschijnlijk omdat de angst voor een negatieve klantbeoordeling overheerst. Daarnaast wordt het klanten niet bepaald eenvoudig gemaakt om een beoordeling te geven. Je zal klanten met eenvoud moeten faciliteren en moeten activeren een positieve review te geven. Onderzoeken wijzen uit dat, mits je er geen echte puinzooi van maakt, de meerderheid van de klanten, jouw bedrijf positief zal beoordelen. Maar ook als de feedback negatief is, kan deze een positieve bijdrage geven aan je reputatie en geven deze beoordelingen inzicht hoe jouw dienstverlening verder te verbeteren.

Recent ontvingen wij traditioneel per post een positieve klant review. Deze review genereert geen rich snippet, geen betere indexering  en draagt ook niet bij aan onze social proof. Het geeft ons echter, niet onbelangrijk; een enorme glimlach en de motivatie om met onze “uitstekende dienstverlening” door te gaan.

2016-01-15 16.24.41Parc Makelaars Dank!

 

Wil je meer weten over reviewmarketing en hoe BIG BANG! je hierbij kan helpen?

Neem contact met ons op!