Heeft de vastgoedprofessional nog wat te mijmeren deze zomer?

Bent u vastgoedprofessional en heeft u uw koffers al gepakt om en masse af te zakken naar De Côte en Ibiza? Of nog vol in de stress van de deadlines richting het zomerreces? Of bent u geen kuddedier en laat u zich niet leiden door de gedachte dat alles tijdens de zomer stil valt? Benadert u de markt door juist gas te geven als het stiller wordt?

Voor de vakantie-gestresseerden onder u lees niet verder en voeg de link van dit artikel toe aan u favorieten op uw telefoon of tablet. Zo kunt u tijdens uw vakantie rustig lezen. Voor de anders denkende vastgoedprofessional lees vooral verder. Neem onderstaande ontwikkelingen uit het laatste kwartaal mee in uw ondernemende keuzes voor de resterende 2 kwartalen van 2017!

Funda is open!

Sinds begin deze maand is Funda open voor alle makelaars. Het suggereert een meer gelijke behandeling van makelaars op dit platform. Daarnaast een stap om de consument nog beter te bedienen. Een completere onafhankelijke weergave van het actueel beschikbare woningaanbod.

Maar is deze beslissing van Funda wel genomen met het oog op gelijke behandeling van makelaars en consument centrisch denken? Of liggen hier andere drijfveren aan ten grondslag? De grote verschillen in tarifering bij makelaars van verschillende brancheorganisaties en niet-aangesloten makelaars doet weinig gelijke behandeling vermoeden. Funda als USP van de NVM-makelaar is nu gemarginaliseerd tot prijs.

Daardoor lijkt de strijd om het aanbod eerder gevoed door de behoefte aan cash en data. En misschien ook wel door angst voor innoverende concurrentie zoals vastgoedportaal Pararius.nl wat recent ook koopwoningen via haar platform aanbiedt.

Wij hopen dat toenemende innovatie en concurrentie zullen bijdragen aan een level playing field voor de vastgoedprofessional en een markt die de consument meer keuze geeft en centraal stelt. Dat lijkt ons in het belang van alle marktpartijen.

Vooravond van een nieuwe crisis?

We zijn bijna tien jaar verder na de laatste vastgoedcrisis. De volgende lijkt zich aan te dienen. Portefeuilles van makelaars raken leeg en de bouwproductie komt op gang. Maar nog lang niet in de volumes die nodig zijn. De eerste tekenen van een omgekeerde crisis op de huizenmarkt zijn in ieder geval grootstedelijk al duidelijk zichtbaar aan het worden.

Als wij de economische onheilsprofeten moeten geloven komt er een financiële crisis aan die de vorige zal doen verbleken. Deze keer krijgen ze ook bijval van BIS, de Centrale Bank der Centrale Banken. Blijft u “Sitting Duck” en wacht u af wat komen gaat? Of komt u in beweging?

Deze zomer is het moment om uw onderneming opnieuw uit te vinden. Kijk naar uw kernwaarden, missie en merkbelofte. Heeft u ze überhaupt? Zijn het betekenisvolle begrippen? Zo ja, zijn zij nog van deze tijd? Kijk hoe u ook in de toekomst toegevoegde waarde kunt blijven bieden. Breng uw dienstverlening inline met uw kernwaarden en stem ze af op de wensen van uw huidige en toekomstige klant. Dat vergt actief luisteren en aanpassingsvermogen.

De consument wordt steeds minder grijpbaar en is ongevoelig voor marketing en reclame. Zij geloven niet meer in mooie verhalen (story telling). Zij willen waarheidsgetrouwe verhalen (truth telling) en daar zelf aan bijdragen. Niet wat je doet, maar waarom je doet wat je doet!

De overheid als betrouwbaar zakenpartner!

Tijdens de Rotterdamse Vastgoeddag 2017 sprak Ronald Prins, directeur Ruimtelijk-Economische Ontwikkeling bij de Gemeente Rotterdam. Hij deed meermaals een beroep op de aanwezige marktpartijen om aan tafel te komen bij de gemeente als betrouwbaar partner in de ontwikkeling van de stad. Dit om Rotterdam bereikbaar te houden voor iedereen.

Hoe anders gaat het op het departement milieu in Rotterdam. Daar doet Wethouder Pex Langenberg (D66) de grootst mogelijk moeite om Rotterdam juist onbereikbaar te houden. Maar dan voor de automobilist! Op 14 juni jl. zette de rechtbank Rotterdam een streep door het besluit van de gemeente om benzineauto’s van voor 1992 te weren uit de milieuzone in de stad. En nog steeds weigert hij zijn verlies te erkennen door in beroep te gaan tegen de uitspraak.

Als je kijkt wat deze zwalkende overheid nu al heeft gekost (lees mijn eerdere blog hierover) zouden wij iets verder moeten kijken dan onze neus lang is als het gaat om de overheid als betrouwbaar zakenpartner.

Fijne zomer!

 

Tijdens of na de zomer kennismaken en kijken hoe wij vastgoedprofessionals met strategie en campagne een grote knal voorwaarts geven? Neem contact met ons op!